Motivasi Untuk Tranformasi Diri

Archive for April 20th, 2009

Mesti ramai pembaca blog di luar sana yang masih tertanya-tanya, mengapa perlu menulis komen di posting? Mengapa perlu respon kepada posting-posting di blog? Wahai pembaca yang budiman sebenarnya pertanyaan ini terlalu banyak jawapan yang boleh diberikan. Jadi di sini saya senaraikan mengapa pentingnya komen anda di blog kami?

  • Komen anda adalah satu-satunya tanda bahawa anda mengambil berat tentang apa yang ditulis oleh blogger. Dari komen anda jugalah blogger dapat mengetahui tentang kualiti postingnya baik, menarik ataupun tidak.
  • Komen anda umpama satu penghargaan kepada seorang blogger. Walaupun mungkin sedikit yang anda tulis tapi kerana komen yang sedikit itulah yang akan terus memberikan semangat kepada blogger untuk terus mencari idea menulis posting-posting yang bagus.
  • Komen anda juga akan membantu menaikkan ranking blog secara tidak langsung.
  • Siapalah blogger tanpa komen anda!
  • Komen yang baik berkemungkinan besar akan menjadikan topik tersebut popular di internet dan menjadi rujukan kepada orang lain.
  • Komen anda juga berupaya mempengaruhi orang lain untuk sama-sama memberikan komen kepada posting tersebut.

Jadi selepas anda membaca artikel ini, janganlah hanya membaca posting di blog yang anda singgah. Berilah sedikit komen dan respon sebagai tanda perihatin dari anda kepada blogger yang bersusah-payah menghasilkan posting yang baik untuk rujukan anda juga kan! 🙂

Minggu lepas aku terima panggilan telefon dari Kolej Teknologi Timur Sepang. Berita baik! Aku dipanggil temuduga untuk jawatan Pensyarah Pengajian Islam. Sebenarnya masa dalam Januari 2009, aku ada isi borang kerja kosong di kolej ni, tapi sebab dah lama jadi hati ni tak letak harapan la untuk dipanggil temuduga.

So pendek cerita, hari ni pukul 11.00 pagi tadi aku baru saja jalani temuduga untuk jawatan tu. Memang patutlah orang cakap temuduga memang buat hati berdebor. Cam aku pulak ni la pengalaman pertama temuduga formal. Dulu masuk kerja kat Fitrah Power ni takdelah sampai berdebor sakan cam hari ni. Dulu ustaz panggil jumpa, sembang sikit-sikit dan terus dapat kerja.

Tapi kali ni memang betul-betul hadapi situasi yang sama macam orang lain rasa la. Kalau diikutkan, dalam syarat temuduga ni aku kena buat micro teaching lebih kurang 10 – 15 minit.  Allah Maha Kuasa, segalanya dipermudahkan. Masuk bilik temuduga berdepan tiga orang panel. Sorang melayu dan 2 lagi non muslim. So aku diminta oleh panel menceritakan tentang diri sendiri, keluarga, akademik dan juga sedikit pengalaman bekerja.

Dan yang paling mengejutkan juga. Pukul 4.18 petang aku terima panggilan dari Kolej Teknologi Timur yang menyatakan bahawa aku diterima sebagai Pensyarah Pengajian Islam. Aku perlu beri keputusan esok! Adui..kena fikir jugak tu..


Blog Stats

  • 127,501 hits

My Diary

April 2009
M T W T F S S
« Mar   May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930