Motivasi Untuk Tranformasi Diri

7 Sebab Mengapa Anda Perlu Berblog?

Posted on: March 21, 2009

Bagi sebahagian mereka di luar sana yang kurang suka membaca blog, mungkin selalu terfikir mengapalah menulis blog ni. Menulis dan menulis tapi belum tentu lagi ada yang membacanya. Kekadang menghabiskan banyak masa pulak tu untuk membuat satu-satu posting. Jadi di sini saya senaraikan sebahagian yang mungkin perlu anda perhatikan tentang besarnya peranan blog.

 

berblog

1. Sampaikan pendapat anda

Sebenarnya sebagai manusia anda mesti ada pandangan sendiri tentang apa sahaja yang berlaku di sekeliling anda. Dan anda tidak mampu bersuara untuk menyampaikan komentar tentang sesuatu. Maka blog adalah tempat yang paling sesuai. Nyatakan isu yang berlaku dan lontarkan pendapat anda. Kerana mungkin di luar sana ramai yang rupa-rupanya sependapat dengan anda.

2. Gilap potensi anda

Jika anda seorang yang bijak menyusun kata-kata, terror dalam mengarang, sensitif terhadap isu dan kreatif, mengapa anda hanya biarkan bakat anda terbiar begitu sahaja. Anda patut gilap bakat ini. Berapa ramai di luar sana yang tidak menyedari tentang bakat yang diberikan kepada mereka.

3. Tambah ilmu pengetahuan

Bukan senang membina blog. Lebih-lebih lagi untuk mengetengahkan konsep blog kita pada orang lain dan meyakinkan mereka. Maka sudah pasti kita memerlukan ‘homework’ yang banyak dan membuat research untuk satu-satu posting. Maka di sini secara tidak langsung akan memberikan input-input baru kepada minda anda tentang apa saja ilmu.

4. Kawan biar seribu

Berblog sebenarnya memberikan anda rang yang luas untuk mencari dan membina kenalan baru. Persahabatan di alam maya, tetapi persahabatan sebenarnya berlaku atas dasar perkongsian ilmu dan bertukar pendapat. Silap-silap anda boleh bertemu jodoh dengan kawan-kawan blogger anda.

5. Sumber ekonomi luar waktu kerja

Haa..jangan tak tahu kalau anda tahu bagaimana memasarkan produk anda di blog, anda sebenarnya sedang berusaha keras menambahkan pendapatan anda. Bayangkanlah dengan hanya menulis anda mampu menjana pendapatan anda. Tapi perlu dapatkan info tambahan untuk cara-caranya sebab saya tak nyatakan di sini.

6. Mengajarkan ilmu

Anda mungkin seorang yang berilmu dan ingin berkonsi ilmu bersama orang ramai. Jadi blog adalah saluran yang paling mudah untuk dikongsikan. Sampaikan ilmu walaupun hanya satu ayat. Jangan biarkan diri anda diselubungi rasa hampa untuk berdakwah dan menyampaikan ilmu.

7. Isi masa lapang

Anda yang tak sukakan aktiviti lasak dan lebih gemarkan aktiviti minda, blog adalah ruang paling sesuai tuk anda terus mengisi lapang dengan berfikir dan berfikir. Tahukah anda banyak berfikir dapat membantu anda dari nyanyuk. So ada juga kebaikannya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 129,856 hits

My Diary

March 2009
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
<span>%d</span> bloggers like this: