Motivasi Untuk Tranformasi Diri

Bukan Mudah Bersabar..

Posted on: January 23, 2009

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Sejak akhir-akhir ni banyak perkara menekan minda dan emosi diri sendiri. Kadang-kadang terfikir, dah penat nak fikirkan apa yang perlu dibuat,  apa tindakan yang perlu diambil. Inilah kehidupan insan. Kesedihan dan kegembiraan bertukar ganti. Bila banyak kesedihan yang menimpa, perasaan akan lemah dan mudah membuat pelbagai andaian yang mungkin tak pernah terlintas. Termenung dan berfikir mengapa sebenarnya ramai insan kecundang dengan ujian, mengapa ramai manusia rebah walau hanya menerima sedikit ujian.

Bagi yang mungkin hanya memahami sabar dari sudut kalimah belum cukup kuat untuk menghadapi ujian dengan hanya melafazkan sabar sedangkan hati meronta-ronta tidak dapat menerima apa yang berlaku. Sabar bukan mudah untuk diterjemahkan dalam kehidupan. Sebab itu ramai yang kecundang dan kalah dengan ujian. Sebenarnya sabar ialah kita menerima apa jua ketentuan yang Allah dah takdirkan untuk hidup kita. Bayangkan, memadai ke kalau hanya menyebut sabar di bibir sedangkan hati belum cukup kuat menerima ujian Allah ke atas diri sendiri. Jadi tak hairanlah mengapa Allah dah berjanji bahawa Dia akan bersama orang-orang yang sabar berdasarkan firmannya:

al-baqarah

Jelas sekali mengapa Allah SWT sentiasa bersama orang-orang yang sabar. Orang-orang yang sabar akan meletakkan Allah SWT sebagai penentu kepada segala yang telah berlaku kepada dirinya. Bagi diriku sendiri, mudah-mudahan Dia akan memberikan kekuatan untuk hamba-Nya ini menempuh apa jua yang telah ditentukan. Sehebat mana pun manusia melontarkan kata-kata untuk memotivasikan orang lain, tetapi belum tentu mampu menghadapinya jika berlaku pada diri sendiri. “Ya Allah..berikanlah kekuatan dan semangat untuk diriku melakukan yang terbaik untuk hidup ini.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 129,856 hits

My Diary

January 2009
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
<span>%d</span> bloggers like this: