Motivasi Untuk Tranformasi Diri

Tip 1:Bagaimana Menjadi Pekerja Wajib?

Posted on: January 1, 2009

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

employee

Agak-agaknya anda boleh jawab tak soalan ni? Bukan senang untuk menjadi seorang pekerja yang bertaraf wajib. Pekerja wajib bermaksud anda benar-benar diperlukan di dalam organisasi anda. Kewujudan anda juga disenangi oleh rakan-rakan sepejabat dengan anda. Bos anda pula amat senang untuk berbincang dan meminta pendangan dan idea dari anda. Dan ketiadaan anda akan menyebabkan semua orang di sekeliling anda mula merasai kehilangan anda. Inilah persoalan yang perlu kita sama-sama tanya pada diri kita.

Ramai orang bekerja. Tapi bukan senang untuk menjadi seorang yang mempunyai karektor-karektor di atas. Dengan kata lain anda ‘confirm’ diperlukan di organisasi anda. Namun anda jangan rasa rendah diri sekiranya anda masih belum mencapai tahap pekerja wajib. Sebab anda dan juga saya mempunyai peluang untuk menjawat status pekerja wajib. Tapi bagaimana?

 

[Tip 1] Pertingkatkan Kemahiran

Tidak dapat tidak inilah yang menjadi kunci utama untuk anda menjadi seorang pekerja wajib. Anda mempunyai kemahiran dalam bidang dan tugasan yang anda ceburi. Anda juga profesional dengan ‘position’ jawatan yang anda sandar sekarang. Untuk lebih cepat menjadi pekerja wajib, anda juga perlu lengkapkan diri dengan kemahiran-kemahiran sampingan. Apa sahaja kemahiran sampingan yang mungkin berkaitan dengan kerja anda, jangan biarkan begitu sahaja. Anda perlu belajar dan belajar untuk menguasai ilmu sampingan yang akan membantu anda menjadi pekerja wajib.

Contohnya jika anda seorang pegawai di mana-mana organisasi sekalipun, sudah tentu ada beberapa ilmu sampingan yang perlu anda kuasai. Tidak dapat tidak anda mesti tahu mempengaruhi dan mengurus hal-hal berkaitan dengan bidang kerja anda. Anda juga mesti mahir dalam menggunakan komputer dan IT kerana ini semua akan mengangkat status anda secara tidak langsung. Anda juga mesti tahu ilmu komunikasi yang berkesan untuk memberi arahan kepada anak-anak buah anda. Fikirkanlah adakah anda menguasai kemahiran-kemahiran ini? Jika tidak, jangan mula menjatuhkan potensi anda untuk menjadi pekerja wajib.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 129,856 hits

My Diary

January 2009
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
<span>%d</span> bloggers like this: