Motivasi Untuk Tranformasi Diri

Mak Suspek Denggi

Posted on: December 31, 2008

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Dalam pukul 10 pagi tadi abah telefon, bagitau mak kena tahan dekat wad klinik. Mak tetiba kena demam malam tadi. Abah cakap mak tak boleh bangun malam tadi. Lepas tu mak cakap ada rasa sengal-sengal tulang dan lemah badan. Abah cakap jugak ada tanda-tanda merah dekat kulit mak. Tapi sekarang ni buat sementara waktu mak kena tahan di wad klinik kat kampung dulu untuk ambil sampel darah. Abah cakap juga dua hari lepas ada sorang budak indon yang tinggal dekat dengan rumah kami tu kena denggi berdarah. Aku dah mula risau sekarang ni. Harap-harap semuanya oklah. Aku dah minta cuti emergency ngan bos aku. Memang kena balik tengok mak kalau teruk camni.

Sape-sape yang ada tanda-tanda cam kat bawah ni baik pergi klinik atau hospital cepat-cepat. Kemungkinan ada suspek denggi.

Denggi terbahagi kepada 2 kategori: Denggi klasik dan Denggi berdarah

* Orang dewasa akan mengalami sakit teruk pada bahagian sendi, tulang, otot dan mata. Kanak-kanak akan mengalami demam dan ruam sahaja.

* Jika pemeriksaan darah dijalankan ke atas pesakit didapati leukopenia (sel-sel putih kurang daripada 10,000/mm3) dan trombositopenia (platelet kurang daripada 100,000/mm3) berlaku.

*Denggi berdarah bermula dengan demam yang tinggi dan mengecut selama 2-7 hari. Demam ini diiringi dengan tanda dan gejala lain seperti sakit kepala, muntah, kurang selera makan dan sakit perut. Pada peringkat ini, jika demam terlalu tinggi, kanak-kanak boleh mengidapi sawan demam (febrile convulsions).

*Wujud tanda-tanda pendarahan yang paling kerap ialah ujian Hess’s positif (satu pemeriksaan klinikal yang boleh memberi maklumat apabila sel darah platelet berkurangan ), mudah lebam dan berlakunya pendarahan dari tempat suntikan, hidung, gusi dan usus. Apabila suhu badan menurun ke normal, pesakit boleh mendapat ruam petekia (pendarahan dalam kulit yang berbintik-bintik).

sumber: Persatuan Pediatrik Malaysia

3 Responses to "Mak Suspek Denggi"

Salam.. bersabarlah ye along.. klu org jd along pun org akan runsing..Ye la mak, org yg paling kita sayang yg sakit.. hati mana yang tak keruan..mesti mcm2 alg pkir kan..anggap sme tu ujian. berdoalah kerana Tuhan 2 maha penyayang.. org doakan mg mak alg cepat sembuh.. Nnt jgn lupa beli 100 plus.. 100 plus ok tuk legakan demam 2.. sementara masih ada masa ni, blik nnt jaga mak elok2.. Hargailah dia. nnt pastikan mak tidur dalam kelambu.. n thanks juga coz berkongsi about penyakit ni. Alg da permudahkan org, smoga Allah permudahkan urusan alg… i.Allah…Syafakillah

Salam… Thohur In Sya Allah… Moga mak asrul segera sembuh…

salamaat..

allhuyashfiiha.. amin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 118,525 hits

My Diary

December 2008
M T W T F S S
    Jan »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
%d bloggers like this: