Motivasi Untuk Tranformasi Diri

Kursus Bina Insan

Posted on: April 14, 2009

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Fuh! Aku menunggu begitu lama untuk menulis blog pada hari ini. maklumlah banyak kerja kat luar. Jadi banyak masa kena komitmenkan ketika kursus. Kursus Bina Insan untuk Kementerian Pelancongan Malaysia pada 10-12 April 2009 yang lepas.  Best jugak sebab dapat pergi Melaka sebab kursus ni diadakan di Hotel Seri Warisan. Kursus yang mengambil waktu rehat Sabtu dan Ahad..huhu. Yelah tapi bila namanya kerja kenalah laksanakan dengan baik. So ni antara gambar-gambar kursus yang menarik.

kbi1

Aktiviti Fizikal Kembara Fitrah

kbi2

Aktiviti Segar Fitrah

kbi3

Misi Bakul Kertas

kbi4

Aktiviti Fizikal Uji Minda

About these ads

7 Responses to "Kursus Bina Insan"

mesti gamat mase kembare fitrah tu kan…
mcm sikit je pesertanye…

ye..peserta tak ramai..dalam 18 orang jer..tu yang best wat kembara fitrah.

Best Selly… kalo sely g agi gamat..
huhu

cakap pasal bakul kertas, teringat masa di pengurusan islam hari tu.

sebenarnya selain teamwork, saya tak tahu apa moral of the story berlumba buat bakul kertas banyak² dan gabungkan semua untuk membentuk satu modul / arca.

ini lebih kepada modul untuk pelajar, dan bukan orang dewasa, apatah lagi yang lebih berusia dan hampir bersara.

kecuali jika dinyatakan dengan jelas, apa misi dan visi modul ini. malangnya, waktu itu, kami disuraikan begitu aja, hanya dengan ucapan tahniah sebab berjaya menyiapkan hasil kraf.

ok. Misi bakul kertas tu sangat fokus kepada mereka yang berkerjaya. Setakat yang along buat semua dapat menerima dengan baik tapi mungkin juga sebab moderator masa tu tak dapat menghurai dengan baik

1. Menggilap potensi melalui latihan. Mengingatkan kita bahawa sebenarnya potensi dalam diri perlu dilatih untuk memperlihatkan sinarnya. Bakat tanpa latihan tak kan tampil hebat seperti mana mereka yang selalu berlatih.

2. Misi bakul kertas ni juga sebenarnya kalau mira perasan kan, setiap orang menyumbang hasil bakul kertas mereka untuk dikumpulkan sebelum mencipta sesuatu produk. Jadi di sini nak gambarkan bagaimana kita sebagai pekerja memberikan sumbangan kepada organisasi mengikut kemampuan dan tahap jawatan kita dalam organisasi.

3. Mengubah corak pemikiran. Mungkin setiap orang hanya melihat apakah yang boleh dibuat dengan kertas putih yang kecil? bagi orang biasa mungkin melihatnya sebagai sampah. Tapi dalam misi ini juga nak membentuk corak pemikiran yang kreatif dan inovatif.

So mira, tq atas respon yang baik. :)

oh, baru saya tahu apa motifnya. terima kasih along :)

sorry mira n to all candidates Kursus Pengurusan Islam… that time sy lupa nak terangkan secara terperinci what’s that points of doing Bakul kertas tu… sy hanya jelaskan secara umum saja… kesilapan itu dtg dari diri dy sendiri…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 97,188 hits

My Diary

April 2009
M T W T F S S
« Mar   May »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: